Leib
Kokkuvõte
Kogus | |
---|---|
Inspiratsioon | kokkama.blogspot.com ja emme Kaire |
Valmistamisaeg | 30 minutit |
Küpsemisaeg | 1 tund, 20 minutit |
Koguaeg | 1 tund, 50 minutit |
Kategooria | Vegan, Võikundus |
Kirjeldus
Evelin oleks nii uhke meie üle!
Koostisained
Juhised
Sega juuretis käesooja veega. Lisa juurde 250 g rukkijahu, et moodustuks pannkoogitainapaksune vedelik. Mähi kauss rätikusse ja jäta sooja kohta vähemalt 12 tunniks hapnema (kui tahad hapumat leiba, võid ka ööpäevaks jätta).
Kui asi on õigesti käima läinud, on taina pind vahune. Lisa sool ja suhkur ning vähehaaval 300 g rukkijahu. Lisa ka paar teelusikatäit jahvatatud koriandrit, kuna see pidada rukki maitse paremini esile tooma.
Oluline samm: võta peotäis tainast juuretiseks, lase paar tundi toas seista (et elu saaks möllama hakata) ning siis pista karbiga (kaane sees võiks paar väikest auku olla) külmkappi. Parem on võtta juuretis enne, kui terve jahukogus sisse on pandud, kuna siis seguneb ta järgmise leivateo ajal veega paremini.
Ülejäänud tainale lisa veel 200 g rukkijahu, sarapuupähkleid (jäävad leiva sees väga mõnusad), seemneid, köömneid, rosinaid või muud mõnusat kraami, näiteks kuivatatud ploomid annavad huvitava meki. Lõpupoole on soovitatav segada tainast kätega, muidu võib juhtuda (järele proovitud), et puulusikas läheb pooleks:D Valmis tainas peaks hakkama tegema mulksuvat häält.
Täida tainaga 2 võitatud vormi (2/3 ulatuses), raputa peale seesamiseemneid (suru kuiva peoga kergelt taignasse, muidu jäävad pudisema), tee leivale sisse augud ning lase rätikusse mähituna soojas kohas 4-5 tundi kerkida (jällegi, võib ka kauem, nt üleöö).
Pane ahju põhja kauss veega (vajalik näiteks gaasiahju puhul) ja küpseta järgnevatel temperatuuridel:
- 250 kraadi juures 30 minutit (et moodustuks korralik krõbe koorik)
- 190 kraadi juures 50 minutit
Lisainfo
Aitäh Merikesele eriti nummarite leivavormide eest!