Õuna-mandlitort
Kokkuvõte
Kogus | |
---|---|
Inspiratsioon | qsti.blogspot.com |
Valmistamisaeg | 1 tund |
Küpsemisaeg | 35 minutit |
Koguaeg | 1 tund, 35 minutit |
Kategooria | Magustoidud |
Kirjeldus
Eero esimene tordikatsetus.
Koostisained
Juhised
Mandlibiskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga, nii et tulemuseks on väga õhuline munamass (selleks võib minna isegi ca 20 minutit). Seejärel sõelu muna hulka omavahel kokkusegatud kuivained. Sega saadavat massi väga ettevaatlikult ja nii vähe kui võimalik, et munavaht kokku ei vajuks. Seejärel vala mass lahtikäivasse ahjuvormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 30-35 minutit.
Seejärel valmista õunatäidis. Selleks võta sobilik arv pigem hapupoolseid õunu ning tee tükkideks. Keeda õunatükid suhkru ja sortsu veega pehmeks. Pane jahtuma.
Edasi tuleb kokku segada vaniljetäidis. Selleks vahusta 1,5 dl vahukoort teelusika suhkruga (soovi korral lisa ka vaniljesuhkrut) ning sega selle hulka vaniljepuding. Martsipan jääb praegu veel ootele.
Kui täidised on valmis, lõika biskviit kolmeks kihiks. Pane kõige alumine kiht sobiliku suurusega vaagnale ning immuta õunamahlaga (s.t lodista selle peale lusikaga õunamahla, kuni kogu kiht on immutatud). Seejärel määri biskviidile pool õunatäidisest, riivi selle peale pool martsipanist ning omakorda selle peale pool vaniljetäidisest. Siis korda kogu protsessi uuesti: biskviit, õunamahlaga immutamine, õunatäidis, martsipan, vaniljetäidis. Kõige peale pane viimane biskviidikiht ja immuta seegi õunamahlaga. Seejärel pane kogu krempel külmikusse maitsestuma.
Nüüd on jäänud vaid kaunistamise osa. Vahusta ülejäänud vahukoor (vanilje)suhkruga ning määri see ühtlaselt koogi peale ja külgedele. Seejärel võta mandlilaastud, pane kuivale pannile ja rösti neid, kuni nad lähevad kergelt pruunikaks. Lase röstitud laastudel jahtuda ning kata tort nii pealt kui külgedelt nendega. Soovi korral lisa kõige peale ka natuke tuhksuhkrut.
Kõige paremini maitseb tort siis, kui ta saab üleöö külmikus seista.