Liigu edasi põhisisu juurde
Retseptikud
  • Avaleht
  • Retseptid (105)
  • Muu inff

Sa oled siin

Avaleht » Recipes

Taimne Mac & Cheese

Kokkuvõte

Kogus
inimest
Inspiratsioonwww.theppk.com
Valmistamisaeg
15 minutit
Küpsemisaeg
30 minutit
Koguaeg
45 minutit
KategooriaPastaroad, Vegan, Vormiroad

Kirjeldus

Hullult hea kreemjas makaronivorm, veganite Mac & Cheese.

Koostisained

75 g
india pähklid (või päevalilleseemned)
250 g
pasta (makaronid, lipsukesed vm väiksem pastasort)
300 ml
vesi
250 g
hapukapsas
1 spl
õli
1  
sibul
2 knt
küüslauk
0.5 tl
kurkum ehk kollajuur
1 dl
mitteaktiivne pärm ehk maitsepärm
1 spl
sidrunimahl
   
sool
   
must pipar

Juhised

Leota india pähkled (või päevalilleseemneid - veidi odavam variant, kuigi india pähklitega tuleb parem) paar tundi vees (300 ml), seejärel tee saumiksriga ühtlaseks massiks. Keeda pasta al dente ja nõruta. Haki sibul ja küüslauk ning prae koos õliga, seejärel pane pannile hapukapsas, kuumuta veel 2-3 minutit ja lisa pähklimassile. Lisa segule veel kurkum, pipar, maitse järgi soola, maitsepärm ja sidrunimahl ning saumikserda püreeks. Sega pastaga, vala rasvainega määritud ahjuvormi ning küpseta 200 kraadi juures 20-25 minutit.

Lisainfo

Mis selle toidu nii maitsvaks teeb? Umamit nimetatakse viiendaks maitseks soolase, magusa, hapu ja mõru kõrval. Umami maitse tuleneb aminohappe glutamaadi kõrgest tasemest toidus, kõige rohkem esineb seda valgurikastes loomsetes toitudes. Seega inimesed, kes hakkavad taimetoitlasteks, võivadki igatseda just umami maitset. Siin tuleb aga nutikas olla ja kasutada taimseid toiduaineid, mis on umami-rikkad, näiteks kuivatatud vetikad (nori-lehed), hapukapsas, maitsepärm, vein, küpsed tomatid, ketšup, oliivid, palsamiäädikas ja sojakaste. Rohkem infot veganist toitumisteadlase blogist. 

Post Punk Kitchen kodulehelt võib leida mitmeid väga nutikaid ja maitsvaid vegan-retsepte. Maitsepärmi saab Eestis tellida www.bonsoya.ee lehelt.